MISSION & ARV

Vår mission på Aveda är att vårda världen vi lever i, alltifrån produkterna vi tillverkar till sättet som vi ger tillbaka till samhället. På Aveda, strävar vi efter att visa vägen som föregångare inom miljöhänsyn och ansvar för vår omvärld. Inte bara i skönhetsvärlden, utan för hela världen.

 

HORST RECHELBACHER, GRUNDARE

 

VÅR GRUNDARE

 

Horst Rechelbachers arv sträcker sig långt bortom skapandet av Aveda. en pionjär inom holistisk skönhet och en mästare på miljöansvar, Horsts syfte och passion har blivit en egen kraft, en del av en större global rörelse som strävar mot balans och harmoni, både individuellt och kollektivt.

 

Föddes i Österrike 1941, hans mamma var botaniker och hans pappa var skomakare, vid 14 års ålder började Horst arbeta i salongen tvärs över gatan. "Jag var inte alls en bra student men jag var väldigt angelägen att vara något annorlunda" sa Horst. Han hade en naturlig talang och vid 17 års ålder arbetade han som frisör på en prestigefylld salong i Rom, som vände sig till internationella kändisar. Vid den unga åldern av 20 år hade han vunnit det europeiska frisörmästerskapet, som han använde som en språngbräda för att turnera i Europa och USA. "Vad är ett kall? Det är som nästan en eld i mig och det håller mig levande, "sa han.

 

 

EN LIVSLÅNG STUDENT MED EN BESTÅENDE VISION

Som tonårig frisör i världsklass hamnade Horst på grund av en olycka i Minnesota. Bokstavligen. Under en frisörtävling 1963 blev Horsts bil påkörd av en berusad förare. Han bestämde sig för att etablera sig som europeisk frisör i Minneapolis, han öppnade sin egen salong Horst & Friends och därefter flertalet andra, och blev en framgångsrik salongsentreprenör vid tjugoårsåldern. Under det senare sextiotalet led Horst av överarbete och blev återställd tack vare växtbaserade läkemedel som iordningsställdes av hans mamma, liksom praktiserandet av yoga och meditation. Efter ett retreat i Indien 1970 integrerade Horst ayurveda i sin livstil och i sin affärsmodell. Han anammade ett holistiskt tänkande, i övertygelsen att personlig skönhet är direkt sammankopplat med den vackra världen vi lever i. Hans idéer skulle revolutionera skönhetsindustrin. ”Vi är jorden", sa han. "Vi är jord. Vi är vatten. Vi är allt. Så var ekologisk om du kan. Så bli en bonde. Odla i ditt eget hus. Odla pepparmynta och gör ditt eget te. Hylla livet."
 

FRÅN DEN URÅLDRIGA KUNSKAPEN OM AYURVEDA KOMMER AVEDAS RITUALER

I Indien, där han också fick inspiration till att skapa Aveda, fick Horst större uppskattning för välbefinnande balans i sinne, kropp och själ, grundförutsättningen för att uppnå gästens skönhetsmål. Han träffade Shiv Nath Tandon i ashramet Sadhana Mandir i Rishikesh, Indien som han sedan utvecklade sitt första klöverschampo med vid en diskbänk i Minneapolis, tillsammans med de ayurvediska läkarna, Vinod och Kusum Upadhyay. Alla har fortsatt att arbeta med Aveda sedan det tidiga 1970-talet.

Utav detta vältimade samarbete föddes Aveda 1978 med visionen att skapa professionella skönhetsprodukter som skulle vara bra för dem, deras gäster, jorden och dess samhällen. Horst framsynthet är ett bevis på hur före sin tid han var, och även om han själv inte är med oss lever hans arv vidare i oräkneliga uttryck, allt från den nack- och skuldermassage som Avedasalonger är kända för, till den miljövänliga affärsmodellen som hyllar ansvarstagande företag. Det viktigaste Horst lärde oss att: ”Varje dag presenteras för var och en av oss möjligheten att skapa positiva effekter. Även det enklaste, till synes obetydliga val vi gör i våra dagliga liv, vad vi ska äta, vad vi klär oss i, vad vi använder på våra kroppar och i våra hem – har en dominoeffekt som sträcker sig långt bortom oss personligen.”
 

ETT LIV AV EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP

1978 — Horst grundar Aveda med missionen om att skapa holistisk skönhet genom välbefinnande; Aveda är ”kunskap om helheten”
1982 — Det första Avedainstitutet öppnar upp sina dörrar i Minneapolis; Avedainstituten är skolor för ambitiösa yrkesverksamma inom skönhetsbranschen.
1987 — Horst publicerar ”Rejuvenation: En guide i välbefinnande för kvinnor och män”
1989 — Horst stödjer Valdez/Ceres principer för miljöhållbarhet, vilket gör Aveda till det första företaget som skrev på
1997 — Aveda förvärvas av Estée Lauder Companies och växer för att bli en global framgångshistoria med närvaro i mer än 40 länder och 9 000 salonger och spa
1999 — Horst publicerar "Aveda Rituals: En daglig guide till naturlig hälsa och skönhet"
2004 — Skönhetsindustrin tilldelar Horst en Lifetime Achievement Award
2005 and 1995 — Vanity Fair magazine utnämner Horst till en av de mest inflytelserika miljöaktivisterna i USA
2007— Horst tar emot The Rachel Carson Award for a Lifetime Commitment to Environmental Ethics & Integrity
2013 — International Spa Association (ISPA) hedrar Horst med ISPA Visionary Leader Award
2007—The Spa & Salon Professional Association hedrar Horst som en Industry Innovator & Legend för livslångt bidrag till kosmetikaindustrin
2009 — Österrikes president utmärker Horst till “Decoration of Honour in Gold Services to the Republic of Austria,” en utmärkelse som ges till exemplariska österrikiska företagsledare

 

AYURVEDISKA RÖTTER

5 000 år av resultat, våra tidigaste rötter ligger i Ayurveda, den indiska healingtraditionen baserad på kunskapen om livet och alla tingens sammankoppling. Det har visat sig under 5000 års behandling av hela personen, har lett till större balans och välbefinnande, så vi anser att effekterna av våra produkter visar sig inte enbart på hår och hud, utan även på kropp, sinne och känslor

 

I enlighet med ayurvediska principer - och på grund av vår omsorg för jorden – har Aveda åtagit sig att använda ekologiska ingredienser. Det har lett till ett ytterligare ayurvediskt partnerskap mellan Aveda och det indiska företaget Nisarga.

Nisarga - som betyder "natur" på sanskrit - odlar ayurvediska örter med ekologiskt jordbruk. Vi har samarbetat med dem för att få ekologisk gurkmeja och amla för användning i några av våra produkter, inklusive Invati ™ Solutions for Thinning Hair.

Nisarga använder en miljövänlig extraktionsmetod med användning av CO2, vilket inte lämnar några giftiga rester och fungerar vid lägre temperaturer som ger mycket kraftfulla extrakt.

På grund av företagets oro över farorna med kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel arbetar Nisarga för att uppmuntra jordbrukare att ställa om till ekologiskt jordbruk. De har hållit regelbundna utbildningsseminarier för cirka 35 000 bönder genom åren, vilket övertygar många att bli ekologiska. Nisarga betalar de ekologiska certifikatkostnaderna för de bönder som de samarbetar med och ger också pedagogiskt stöd för att göra omställningen framgångsrik.